Blog: gezonde kantine

Gezonde kantine

Een gezonde kantine heeft een ruim aanbod aan gezonde(re) producten. De kantine zorgt er daarnaast voor dat de gezonde(re) producten op een aantrekkelijke manier worden gepresenteerd. Deze combinatie zorgt ervoor dat het maken van een gezonde keuze een stuk makkelijker wordt. De keuze voor voeding wordt namelijk grotendeels gemaakt met onze ogen.

In een gezonde kantine wordt de klant verleid tot het maken van gezonde keuzes. Hierbij kan gedacht worden aan in het oog springende kleurrijk belegde broodjes, lekkere frisse salades of heerlijk geurende soepen. Natuurlijk allemaal gezond(er).

Het is niet de bedoeling dat in een gezonde kantine de ongezonde producten helemaal verbannen zijn, echter zullen deze producten niet meer direct voor het grijpen liggen.

Wat is gezonde voeding eigenlijk?

Gezonde voeding bevat goede koolhydraten, eiwitten, goede vetten, vezels, vitamines, mineralen en water. Het bevat géén (of weinig) suikers, verzadigd vet, zout en alcohol.

Gezonde voeding is vanuit de regering en het parlement een belangrijk item. Daarom is er een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan -genaamd de Gezondheidsraad– die advies uitbrengt over de volksgezondheid. De Gezondheidsraad heeft aanbevelingen voor een gezond voedingspatroon samengesteld, namelijk de Richtlijnen goede voeding 2015. Het Voedingscentrum geeft aan zowel consumenten als professionals voorlichting omtrent gezonde voeding. De richtlijnen goede voeding heeft het Voedingscentrum vertaald naar de Richtlijnen Schijf van Vijf.

Welke producten staan er o.a. in de Schijf van Vijf:

  • Groente
  • Fruit
  • Volkorenproducten (o.a. volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkorenpasta, enz.)
  • Ongezouten noten en pinda’s
  • Magere en halfvolle zuivelproducten (o.a. melk, yoghurt, kaas, enz.)
  • Minder dierlijk en meer plantaardig (varieer volop met peulvruchten, noten, eieren, (vette) vis, onbewerkt en mager vlees en vegetarische varianten)
  • Zachte of vloeibare vetten, zoals olie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet
  • Vocht (o.a. kraanwater en thee)

Welke producten staan er o.a. niet in de Schijf van Vijf:

  • Koek
  • Snoep
  • Chocolade
  • Chips
  • Snacks
  • IJs
  • Saus
  • Frisdrank
  • Vruchtensap
  • Alcohol
  • enz.

Wat is eigenlijk een kantine?

Een kantine is een eetgelegenheid bij bijvoorbeeld bedrijven, scholen en sportclubs. De kantine kan gerund worden door vaste medewerkers (zowel betaald als vrijwillig), maar kan ook worden uitbesteed aan een extern bedrijf (welke dan de kantine exploiteert).

In het algemeen zijn de prijzen in een kantine meestal lager dan bij andere eetgelegenheden (zoals een café of restaurant). Dat de prijzen lager zijn komt doordat er vaak geen of een minder groot winstoogmerk is dan bij andere soorten eetgelegenheden.

Bedrijfskantine

In een bedrijfskantine eten voornamelijk mensen die in hetzelfde gebouw werken. De lunch is in de meeste gevallen de voornaamste maaltijd die wordt aangeboden in een bedrijfskantine.

5 manieren om gezonde keuzes in de bedrijfskantine te stimuleren:

  • Prijsverlaging voor de gezonde producten
  • Prijsverhoging voor de ongezonde producten
  • Dagaanbieding maken (bijvoorbeeld op maandag is altijd het fruit 1 + 1 gratis, op dinsdag zijn de volkoren broodjes 30% goedkoper, op woensdag krijgt iedereen bij de bestelling een gratis bakje rauwkost, enz.)
  • Gezonde producten vooraan leggen en de ongezonde varianten juist achteraan
  • Verse koffie of thee
    • Bijvoorbeeld verse filterkoffie
    • Bijvoorbeeld verse munt- of gemberthee

Schoolkantine

In een schoolkantine eten voornamelijk leerlingen en leraren van de betreffende school. De lunch is ook in de schoolkantine de voornaamste maaltijd die er wordt aangeboden.

5 manieren om gezonde keuzes in de schoolkantine te stimuleren:

  • Prijsverlaging voor de gezonde producten
  • Prijsverhoging voor de ongezonde producten
  • Combideals maken (bijvoorbeeld een gezond broodje + een kop thee)
  • De hoeveelheid gezonde keuzes verhogen t.o.v. de hoeveelheid ongezonde keuzes (bijvoorbeeld 70% gezonde keuzes en 30% ongezonde keuzes)
  • Vers fruitwater
    • Bijvoorbeeld water met munt en watermeloen
    • Bijvoorbeeld water met bosbessen en lavendel

Sportkantine

Bij een sportkantine worden er meestal geen maaltijden geserveerd, maar voornamelijk tussendoortjes. Maar ook op het gebied van tussendoortjes zijn er (tegenwoordig) heel veel gezonde opties.

5 manieren om gezonde keuzes in de sportkantine te stimuleren:

  • Fruit bij de kassa
  • Flesjes water vooraan en de frisdranken achteraan
  • Mueslirepen vooraan leggen en de candybars achteraan neerleggen
  • Combideals maken (bijvoorbeeld een gezond broodje + een kop thee)
  • Verse koffie of thee
    • Bijvoorbeeld verse filterkoffie
    • Bijvoorbeeld verse munt- of gemberthee

 

10x een gezonde lunch:

  • Volkoren pistolet met avocado en gekookt ei
  • Bakje magere yoghurt met vers fruit en havermout
  • Salade van quinoa, gegrilde groenten, rozijnen en hazelnoten
  • Volkoren knäckebröd met hüttenkäse en radijs, komkommer en tomaat
  • Roggebrood met 100% notenpasta
  • Volkorenbrood met zachte geitenkaas en walnoten
  • Salade van zilvervliesrijst, tonijn, tomaat, komkommer, rode ui en olijfolie
  • Volkoren mueslibrood met halvarine
  • Volkoren noedels met garnalen en bosuitjes
  • Salade van veldsla, gebakken tempeh, avocado, macadamianoten en olijfolie

Bovenstaande lunches kunnen natuurlijk “opgeleukt” worden met diverse kruiden en specerijen. Let wel op dat hierbij (te veel) zout wordt vermeden.

5x een gezond tussendoortje:

  • Bakje vers fruit
  • Handje ongezouten pinda’s
  • Gekookt ei
  • Snackgroenten (tomaat, komkommer, paprika, enz.)
  • Blokje 30+ kaas

Bovenstaande opties kunnen in een kantine natuurlijk ook heel mooi gepresenteerd worden op een schaal (afhankelijk van het aantal personen).